Автор(и) |
Господаренко Г.М., доктор сільськогосподарських наук, професор, Уманський національний університет садівництва Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна Гавриленко В. С., , , Уманський національний університет садівництва Приходько В. О., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва Крикун С. П., , , Уманський національний університет садівництва Худолій Л. В., кандидат сільськогосподарських наук, , Український інститут експертизи сортів рослин Товстенко Я. Ю., , , ТОВ «Іверія Агро» |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2024 | номер журналу | Випуск 104 Частина 1 |
сторінки | індекс УДК | 664.64.016:633.16 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2024-104-1-315-324 (Лінк) |
Аннотація | Наведено формування якості зерна ячменю ярого голозерного (вміст білка, вміст крохмалю, натура зерна) за тривалого застосування різних систем удобрення. У середньому за три роки проведення досліджень на ділянках без добрив вміст білка становить 15,5 % і підвищується в інших варіантах досліду залежно від доз, видів мінеральних добрив і їх поєднань на 1–10 %. При цьому застосування лише азотних добрив у дозі 35–70 кг/га д. р. сприяє підвищенню вмісту білка в зерні на 7–8 %. Внесення ж 70 кг/га азоту добрив на тлі P60K70 значно ефективніше і підвищує вміст білка на 10 %. | ||
Ключові слова | ячмінь ярий голозерний, вміст білка, вміст крохмалю, натура зерна, системи удобрення |