Уманський НУС | сьогодні: 15.10.2024

АЛЕЛОПАТІЯ РОСЛИННИХ РЕШТОК НА ПОСІВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ

Автор(и) Господаренко Г.М., доктор сільськогосподарських наук, професор, Уманський національний університет садівництва
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Агрономія
рік 2021 номер журналу Випуск 98 Частина 1
сторінки 246-254 індекс УДК 581.524.13:[631.53.01:633.111]
Індекс DOI 10.31395/2415-8240-2021-98-1-246-254 (Лінк)
Аннотація Пророщування зерна пшениці в борошні зі стеблиння кукурудзи і соломі пшениці не впливало на погіршення його схожості. Найменшу алелопатію проявляло пророщування зерна в борошні з соломи жита, найбільшу – в борошні з решток сої і соняшнику. Культури, за негативним впливом на висоту рослин пшениці м’якої, розташовуються в такому порядку: соняшник, гречка, сорго, сафлор, соя, гірчиця, льон, овес, ріпак, ячмінь, горох, пшениця. Пророщування зерна в борошні решток кукурудзи і жита не впливало на висоту рослин пшениці м’якої.
Ключові слова алелопатія, рослинні рештки, пшениця м’яка, енергія проростання, схожість, дружність проростання, довжина стебла
Завантажити файл    (завантажень: 281)