Уманський НУС | сьогодні: 22.12.2024

МОРФОБІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ М’ЯТИ ПЕРЦЕВОЇ (MENTHA PIPERITA L.) В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и) Рябовол Я.С., , аспірант, Уманський національний університет садівництва, Україна
Любченко А.І., кандидат сільськогосподарських наук, ,
Рябовол Л.О., доктор с.-г. наук, професор, професор кафедри генетики, селекції рослин та біотехнологій, Уманський національний університет садівництва, Україна
Любченко І.О., аспірант, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Агрономія
рік 2023 номер журналу Випуск 103 Частина 1
сторінки 136-143 індекс УДК 631.527:633.88
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2023-103-1-136-143 (Лінк)
Аннотація У статті наведено результати оцінювання морфобіологічних особливостей окремих колекційних зразків м’яти перцевої. Встановлено, що найбільшою сировинною продуктивністю характеризується сорт Лідія (2,9 т/га), облиствленість рослин якого складає 58 %. Високою врожайністю вирізняються зразки М–01–09, Лебедина, Мама з показниками 2,4, 2,5 і 2,6 т/га, відповідно. З’ясовано, що сорти Згадка, Мама, Пам’яті Рєзнікової мають високу врожайність кореневищ, середні показники, яких за період досліджень варіювали в межах 19,9–20,9 т/га. Доведено, що перспективний зразок М–01–09 характеризується стабільною врожайністю вегетативної маси та кореневищ, зокрема в середньому за роками апробоції 2,6 і 11,7 т/га, відповідно. Виділені матеріали можуть використовуватись вихідним матеріалом у селекції на підвищення продуктивності мʼяти перцевої.
Ключові слова м’ята перцева, врожайність, зразок, вегетативна маса, кореневища, розсадний пагін
Завантажити файл    (завантажень: 214)