Автор(и) |
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна Войтовська В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН Кононенко Л. М., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2022 | номер журналу | Випуск 101 Частина 1 |
сторінки | 78-86 | індекс УДК | 577.16+544.116:[664.7:631.526.3] | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2022-101-1-78-86 (Лінк) |
Аннотація | У статті наведено результати досліджень визначення вмісту вітамінів і мінеральних елементів у зерні різних сортів соризу. Встановлено, що найбільше добову потребу 100 г зерна забезпечує вітаміном В1 – на 69,1–80,0 % залежно від сорту соризу. Інтегральний скор для вітамінів В6 і В3 на рівні 23,1–28,6 %. За рівнем інтегрального скору зерно сортів Факел, Самарант 6, Європа та Кварц істотно перевищують цей показник у сортів Титан і Перлина. З досліджених мінеральних елементів вміст калію найвищий – 65–71 мг/100 г зерна, а вміст міді найнижчий – 101–110 мкг/100 г залежно від сорту соризу. У борошні вміст мінеральних елементів нижчий порівняно із зерном. | ||
Ключові слова | сориз, сорт, вітаміни, мінеральні елементи, інтегральний скор |