Уманський НУС | сьогодні: 14.04.2024

ВМІСТ ВІТАМІНІВ І МІНЕРАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ЗЕРНОПРОДУКТАХ РІЗНИХ СОРТІВ СОРИЗУ

Автор(и) Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Войтовська В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН
Кононенко Л. М., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Агрономія
рік 2022 номер журналу Випуск 101 Частина 1
сторінки 78-86 індекс УДК 577.16+544.116:[664.7:631.526.3]
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2022-101-1-78-86 (Лінк)
Аннотація У статті наведено результати досліджень визначення вмісту вітамінів і мінеральних елементів у зерні різних сортів соризу. Встановлено, що найбільше добову потребу 100 г зерна забезпечує вітаміном В1 – на 69,1–80,0 % залежно від сорту соризу. Інтегральний скор для вітамінів В6 і В3 на рівні 23,1–28,6 %. За рівнем інтегрального скору зерно сортів Факел, Самарант 6, Європа та Кварц істотно перевищують цей показник у сортів Титан і Перлина. З досліджених мінеральних елементів вміст калію найвищий – 65–71 мг/100 г зерна, а вміст міді найнижчий – 101–110 мкг/100 г залежно від сорту соризу. У борошні вміст мінеральних елементів нижчий порівняно із зерном.
Ключові слова сориз, сорт, вітаміни, мінеральні елементи, інтегральний скор
Завантажити файл    (завантажень: 348)