ВПЛИВ ТЕРМІНУ ЗБЕРІГАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ТА ТРИТИКАЛЕ ОЗИМИХ ЗА РІЗНИХ УМОВ ПРОРОЩУВАННЯ

Автор(и) Рябовол Л.О., доктор с.-г. наук, професор, професор кафедри генетики, селекції рослин та біотехнологій, Уманський національний університет садівництва, Україна
Федоренко С. В., , , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Агрономія
рік 2025 номер журналу Випуск 106 Частина 1
сторінки 245-252 індекс УДК 631.527.581.143:633.11
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2025-106-1-245-252 (Лінк)
Аннотація Проаналізовано вплив терміну зберігання на життєздатність насіння пшениці та тритикале озимих за різних умов пророщування. Встановлено, що за тривалого зберігання зниження схожості насіння залежить від видової і сортової специфікації. За зберігання протягом восьми років схожість насіннєвого матеріалу пшениці м’якої озимої знижувалась у середньому за генотипами на 51,4 %, пшениці спельта – на 61,8, тритикале – на 56,9 %. Лабораторна схожість насіння сортів з пшенично-житніми транслокаціями істотно на 7,8–10,9 % поступалась матеріалам без транслокацій. За впливу глютамінової кислоти підвищувалась енергія проростання та схожість (до 3 %) насіння пшениці м’якої та спельти незалежно від року репродукції. Проте на життєздатність насіння тритикале розчин глютамінової кислоти істотно не впливав.
Ключові слова пшениця м’яка озима, пшениця спельта озима, тритикале озиме, насіння, енергія проростання, схожість, термін зберігання, глютамінова кислота, аргінін
Завантажити файл    (завантажень: 20)