Автор(и) |
Рябовол Л.О., доктор с.-г. наук, професор, професор кафедри генетики, селекції рослин та біотехнологій, Уманський національний університет садівництва, Україна Федоренко С. В., , , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2025 | номер журналу | Випуск 106 Частина 1 |
сторінки | 245-252 | індекс УДК | 631.527.581.143:633.11 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-106-1-245-252 (Лінк) |
Аннотація | Проаналізовано вплив терміну зберігання на життєздатність насіння пшениці та тритикале озимих за різних умов пророщування. Встановлено, що за тривалого зберігання зниження схожості насіння залежить від видової і сортової специфікації. За зберігання протягом восьми років схожість насіннєвого матеріалу пшениці м’якої озимої знижувалась у середньому за генотипами на 51,4 %, пшениці спельта – на 61,8, тритикале – на 56,9 %. Лабораторна схожість насіння сортів з пшенично-житніми транслокаціями істотно на 7,8–10,9 % поступалась матеріалам без транслокацій. За впливу глютамінової кислоти підвищувалась енергія проростання та схожість (до 3 %) насіння пшениці м’якої та спельти незалежно від року репродукції. Проте на життєздатність насіння тритикале розчин глютамінової кислоти істотно не впливав. | ||
Ключові слова | пшениця м’яка озима, пшениця спельта озима, тритикале озиме, насіння, енергія проростання, схожість, термін зберігання, глютамінова кислота, аргінін |