Автор(и) |
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна Новіков В. В., кандидат технічних наук, , Уманський національний університет садівництва, Україна Лещенко І. А., , аспірант, |
||
---|---|---|---|
Рубрика | |||
рік | 2020 | номер журналу | Випуск 97 Частина 1 |
сторінки | 112-127 | індекс УДК | 631.53.027.34:664.71–11 | Індекс DOI | 10.31395/2415-8240-2020-97-1-112-127 (Лінк) |
Аннотація | Визначено вплив тривалості лущення, пропарювання та відволожування зерна пшениці полби (сорт Голіковська) на вихід крупи плющеної вищого сорту. Експериментальними дослідженнями встановлено, що збільшення тривалості лущення зерна пшениці полби істотно зменшує вихід крупи плющеної вищого сорту. Існують достовірні зв’язки між параметрами водотеплового оброблення (пропарювання і відволожування) та виходом крупи плющеної, проте ступінь впливу відповідних чинників – неістотний. Збільшення індексу лущення зерна дозволяє істотно покращити загальну кулінарну оцінку готового продукту (6,7–8,7 бала). | ||
Ключові слова | пшениця полба, індекс лущення, пропарювання, відволожування, крупа плющена |