Уманський НУС | сьогодні: 22.12.2024

ВПЛИВ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ НА ФОРМУВАННЯ СМАКОВИХ ЯКОСТЕЙ ПЛОДІВ ВИШНІ

Автор(и) Іванова І. Є., кандидат сільськогосподарських наук, , Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Сердюк М. Є., доктор технічних наук, , Таврийский государственный агротехнологический университет имени Дмитрия Моторного
Шкіндер-Барміна А. М., кандидат сільськогосподарських наук, , Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Кривонос І. А., , ,
Рубрика Агрономія
рік 2020 номер журналу Випуск 96 Частина 1
сторінки 416-432 індекс УДК [634.23:551.58](477.7)
Індекс DOI 10.31395/2415-8240-2020-96-1-416-43 (Лінк)
Аннотація Наведено результати досліджень щодо формування фонду сухих розчинних речовин, цукрів, титрованих кислот в плодах вишні 10 досліджуваних сортів. Виділено перспективні, з технологічної точки зору, сорти: за вмістом сухих розчинних речовин – Модниця (17,05 %; Vр – 16,8 %), цукрів Ожиданіє (11,69 %; Vр – 16,8 %), титрованих кислот Солідарність (1,79 %; Vр – 14,9 %). Максимальний цукрово-кислотний індекс визначено у плодів сортів Мелітопольска пурпурна, Модниця – 8,9…9,3 в.о. Встановлено, що для всіх досліджуваних компонентів хімічного складу плодів вишні домінуючий вплив на формування їх фонду мали погодні умови років досліджень (фактор А) з часткою впливу – 40,8 %–61,9 %.
Ключові слова плоди вишні, сорт, цукрово-кислотний індекс, варіабельність, сухі розчинні речовини, цукри, титровані кислоти
Завантажити файл    (завантажень: 306)