Уманський НУС | сьогодні: 16.04.2024

Екологічна пластичність, стабільність і стійкість до хвороб сортозразків Phaseolus vulgaris L.

Автор(и) Полторецький С.П., кандидат сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Полторецька Н.М., кандидат сільськогосподарських наук, ,
Яценко А. О., доктор сільськогосподарських наук, Завідувач кафедри рослинництва, Уманський національний університет садівництва
Кравченко В. С., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва
Білоножко В. Я., доктор сільськогосподарських наук, Професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
Рубрика Агрономія
рік 2019 номер журналу Випуск 94 Частина 1
сторінки 17-26 індекс УДК УДК: 635.652:631.527
Індекс DOI 10.31395/2415-8240-2019-94-1-17-26 (Лінк)
Аннотація Наведено результати трирічних досліджень з вивчення сортозразків квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris L.) щодо екологічної пластичності, стабільності і стійкості до хвороб в умовах центральної підзони Правобережного Лісостепу. Виділено сортозразки квасолі, що проявили високу стійкість до фузаріозу, реакція яких на надлишкове зволоження на початкових та дію високих температур на завершальних фазах росту й розвитку була мінімальною – UD0303600 і UD0303528. Найвищу стійкість до бактеріозу забезпечили сортозразки – UD0303601, UD0303526, UD0303543 і UD0303557. Серед них UD0303601, UD0303526 були стійкішими за несприятливих умов вирощування. Найвищу стійкість до бактеріального в’янення в тому числі і за несприятливих умов вирощування забезпечили сортозразки – UD0300414, UD0301063 і UD0303543. За стійкістю до вірусної мозаїки виділили сортозразки: UD0303543, UD0303557 і UD0303610, вони були кращими за всіх умов вирощування.
Ключові слова квасоля звичайна, сортозразок, екологічна пластичність, стабільність; стійкість до хвороб
Завантажити файл    (завантажень: 370)