Автор(и) |
Клименко Л. В., , , Радченя О. М., , , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Економіка | ||
рік | 2024 | номер журналу | Випуск 105 Частина 2 |
сторінки | 163-175 | індекс УДК | 631.1:338.43:330.341.1(477) | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2024-105-2-163-175 (Лінк) |
Аннотація | Матеріал статті спрямований на обґрунтування ключових аспектів формування та впровадження інноваційних підходів орієнтованих на розвиток аграрних підприємств, збільшення валового внутрішнього продукту за умов впровадження стратегій інноваційного зростання. Аргументовано, що інноваційний розвиток у післявоєнний період повинен змінити вектор аграрного виробництва зі сировинної орієнтації на продовольчу модель, з поглибленою переробкою сільськогосподарської продукції національних товаровиробників та виробництво харчових продуктів із високою доданою вартістю. У контексті глобалізаційних та євроінтеграційних змін підкреслено значимість дотримання сучасних принципів сталого розвитку на інноваційній основі, а також необхідно активно залучати до процесів управління та виробництва передові цифрові технології та біотехнології. Стратегічні імперативи інноваційного характеру забезпечуватимуть оптимальні умови розвитку високотехнологічного й соціально відповідального аграрного бізнесу, здатного протистояти майбутнім викликам і кризовим ситуаціям | ||
Ключові слова | менеджмент, інновації, стратегія, ефективність, аграрне виробництво, агропродовольча система, конкурентоспроможність, агробізнес |