У статті наведено результати дослідження щодо впливу лабораторної схожості насіння гірчиці на його польову схожість та густоту стояння рослин. Встановлено, що польова схожість насіння залежала як від лабораторної схожості, так і від сортових особливостей. У середньому за три роки достовірно вищою лабораторна і польова схожість була насіння гірчиці білої сортів Ослава та Аріадра, порівняно з іншими сортами і становила, відповідно – 89,6 і 93 % та 89 і 94 %. Одним з факторів, що впливає на польову схожість та густоту стояння рослин є лабораторна схожість насіння. За однакової норми висіву насіння 150 тис. шт/га за найвищої польової схожості гірчиці білої сортів Ослава та Аріадна отримано достовірно вищу густоту рослин цих сортів, яка становила в середньому за три роки, відповідно – 136,8 тис/га та 135,3 тис/га. Найменша густота рослин – 123,1 тис/га була гірчиці чорної сорту Царівна Півночі, що зумовлено істотно меншою як лабораторною схожістю, так і польовою схожістю насіння. Дослідження факторів, які впливали на густоту рослин виявлено, що найбільшим був вплив фактору «сорт» – 46,6 %, та фактору «умови вирощування» – 43,5 %.
Ключові слова
якість насіння, сортові особливості, коефіцієнт кореляції, частка впливу факторів