Автор(и) |
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна Войтовська В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2023 | номер журналу | Випуск 102 Частина 1 |
сторінки | 233-240 | індекс УДК | 665.127-047.44:631.526.3:633.368 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2023-102-1-233-240 (Лінк) |
Аннотація | У статті представлено результати вивчення вмісту жирних кислот і харчової цінності олії гірчиці сизої, конопель посівних, сафлору олеїнового та лінолевого типу. Основною жирною кислотою в гірчичній олії була ерукова, конопляній та сафлоровій лінолевого типу – лінолева, а в сафлоровій олеїнового типу – олеїнова жирна кислота. Розраховано, що гірчична та сафлорова олія олеїнового типу повністю забезпечували добову потребу організму людини МНЖК і ПНЖК. Конопляна та сафлорова олія лінолевого типу забезпечували добову потребу ПНЖК у 7,0–7,5 раза | ||
Ключові слова | олія, жирні кислоти, гірчиця сиза, коноплі посівні, сафлор красильний, інтегральний скор |