Уманський НУС | сьогодні: 15.04.2024

ВМІСТ ЖИРНИХ КИСЛОТ В ОЛІЇ РІЗНИХ КУЛЬТУР І ЇЇ ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ

Автор(и) Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Войтовська В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН
Рубрика Агрономія
рік 2023 номер журналу Випуск 102 Частина 1
сторінки 233-240 індекс УДК 665.127-047.44:631.526.3:633.368
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2023-102-1-233-240 (Лінк)
Аннотація У статті представлено результати вивчення вмісту жирних кислот і харчової цінності олії гірчиці сизої, конопель посівних, сафлору олеїнового та лінолевого типу. Основною жирною кислотою в гірчичній олії була ерукова, конопляній та сафлоровій лінолевого типу – лінолева, а в сафлоровій олеїнового типу – олеїнова жирна кислота. Розраховано, що гірчична та сафлорова олія олеїнового типу повністю забезпечували добову потребу організму людини МНЖК і ПНЖК. Конопляна та сафлорова олія лінолевого типу забезпечували добову потребу ПНЖК у 7,0–7,5 раза
Ключові слова олія, жирні кислоти, гірчиця сиза, коноплі посівні, сафлор красильний, інтегральний скор
Завантажити файл    (завантажень: 316)