Автор(и) |
Федоров В. Г., доктор технічних наук, , Кепко О. І., кандидат технічних наук, , Уманський національний університет садівництва Кепко В. М., доктор економічних наук, , Білоцерківський національний аграрний університет |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2022 | номер журналу | Випуск 100 Частина 1 |
сторінки | 155-160 | індекс УДК | 116.502.7 | Індекс DOI | 10.31395/2415-8240-2022-100-1-155-160 (Лінк) |
Аннотація | У технологічних розрахунках користуються так званою ефективною теплоємністю молочних продуктів, до якої може входити змінення ентальпії за рахунок теплоти фазових перетворень окремих компонентів продукту, користування правилом адитивності при цьому може привести до істотних похибок. Застосування метода транзитної калориметрії, що викладається в даній статті, дає можливість поглибити знання про розмитий фазовий перехід у молочних продуктах, уточнити інформацію про технологічні і теплофізичні характеристики продуктів, встановити між ними зв’язок, зменшити витрати енергетичних і матеріальних ресурсів на одиницю готової продукції, виявляти фальсифіковані молочні продукти. Результатом роботи є визначення ймовірних кількісних характеристик теплоємності молочного жиру загальної, та за рахунок фазових перетворень, частки твердої фази, їх розмитості та гістерезису. | ||
Ключові слова | молочний жир, теплоємність, фазовий перехід, транзитна колориметрія, термоелектричний термостат, тепломір |