Автор(и) |
Овчарук В.І., доктор сільськогосподарських наук, , Подільський державний аграрно-технічний університет Овчарук О.В., кандидат сільськогосподарських наук, , Подільський державний аграрно-технічний університет Гаврищук Н. Р., , , Подільський державний аграрно-технічний університет Кравченко В. С., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва Яценко В. В., , , |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2021 | номер журналу | Випуск 99 Частина 1 |
сторінки | 95-105 | індекс УДК | 635.142:631.5 | Індекс DOI | 10.31395/2415-8240-2021-99-1-95-105 (Лінк) |
Аннотація | У статті наведено результати вегетаційно-польових досліджень (за 2018–2020 рр.) з вивчення впливу мікроелементів на врожайність і якість зелені та коренеплодів петрушки на чорноземі важкосуглинковому. У варіанті, де в ґрунт під попередник вносили органічні добрива, мікроелементи підвищили врожайність. Це пояснюється тим, що внесені органічні добрива під попередню культуру, при розкладанні в ґрунті, забезпечують рослини мікроелементами. Підвищену врожайність коренеплодів петрушки одержали від внесення молібдену та подвійної дози міді. Підвищена врожайність коренеплодів порівняно з контролем (без підживлення) одержали відповідно: кобальту – 151 г, подвійної дози міді – 135, міді – 108 і цинку – 106 г. Отже, застосування мікроелементів під петрушку з метою одержання високої врожайності і якості товарної продукції краще застосовувати на ґрунтах бідних на ці елементи. | ||
Ключові слова | петрушка, сорт, схожість насіння, мікродобрива, урожайність |