Уманський НУС | сьогодні: 08.10.2020

БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ ТА ЛІНІЇ

Автор(и) Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Агрономія
рік 2020 номер журналу Випуск 96 Частина 1
сторінки 520-534 індекс УДК 664.761:631.526.3:633.11
Індекс DOI 10.31395/2415-8240-2020-96-1-520-534 (Лінк)
Аннотація У статті наведено результати вивчення борошномельних властивостей (вихід борошна, вміст золи і його білизна) зерна пшениці спельти залежно від сорту та лінії. Встановлено, що найвищі показники забезпечує перероблення зерна сортів Зоря України, Шведська 1 і ліній LPP 1304, LPP 3373, LPP 3117, LPP 1197, отриманих гібридизацією Triticum aestivum / Triticum spelta, NAK 22/12, TV 1100, отриманих інтрогресією з амфіплоїдом (Triticum durum / Ae. tauschii) та Triticum kiharae. За вмістом золи у зерні сортів і ліній пшениці спельти борошномельні його властивості змінюються від середнього до дуже високого рівня.
Ключові слова борошномельні властивості, пшениця спельта, сорт, зерно, линия.
Завантажити файл    (завантажень: 37)