Автор(и) |
Улянич О.І., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри овочівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна Ковтунюк З.І., кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Уманський національний університет садівництва, Україна Яценко В. В., , , Кухнюк О., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва, Україна |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2020 | номер журналу | Випуск 96 Частина 1 |
сторінки | 467-478 | індекс УДК | 632.118.3:635.1/7 | Індекс DOI | 10.31395/2415-8240-2020-96-1-467-478 (Лінк) |
Аннотація | Наведено результати досліджень, що підтверджують стабілізацію забруднень радіонуклідами овочевої продукції у Черкаській області. Аналіз проб овочів, взятих з районів Черкащини, підтверджує наявність радіонуклідів в усіх зразках, хоча величини їх суттєво нижчі від нормативів. Доведено, що вміст радіонуклідів в овочевій продукції на фоні загального зниження забруднення залишається стабільним. Спостерігається тенденція збереження підвищеного рівня радіонуклідів в овочевій продукції районів, які найбільше постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Досліджено, що із овочевої продукції, найбільше акумулює 137Cs і 90Sr капуста і картопля | ||
Ключові слова | радіонукліди, цезій-137 (137Cs), стронцій-90 (90Sr), картопля, морква, буряк, капуста |