Уманський НУС | сьогодні: 15.10.2024

АКУМУЛЮВАННЯ РАДІОНУКЛІДІВ ЦЕЗІЮ-137 і СТРОНЦІЮ-90 У КАРТОПЛІ І ОВОЧАХ, ВИРОЩЕННИХ НА ЧЕРКАЩИНІ

Автор(и) Улянич О.І., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри овочівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Ковтунюк З.І., кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Уманський національний університет садівництва, Україна
Яценко В. В., , ,
Кухнюк О., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Агрономія
рік 2020 номер журналу Випуск 96 Частина 1
сторінки 467-478 індекс УДК 632.118.3:635.1/7
Індекс DOI 10.31395/2415-8240-2020-96-1-467-478 (Лінк)
Аннотація Наведено результати досліджень, що підтверджують стабілізацію забруднень радіонуклідами овочевої продукції у Черкаській області. Аналіз проб овочів, взятих з районів Черкащини, підтверджує наявність радіонуклідів в усіх зразках, хоча величини їх суттєво нижчі від нормативів. Доведено, що вміст радіонуклідів в овочевій продукції на фоні загального зниження забруднення залишається стабільним. Спостерігається тенденція збереження підвищеного рівня радіонуклідів в овочевій продукції районів, які найбільше постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Досліджено, що із овочевої продукції, найбільше акумулює 137Cs і 90Sr капуста і картопля
Ключові слова радіонукліди, цезій-137 (137Cs), стронцій-90 (90Sr), картопля, морква, буряк, капуста
Завантажити файл    (завантажень: 321)