У статті наведено результати відбілювання, як одного із важливих технологічних процесів у вирощуванні цикорію салатного ендивій та ескаріол, який проводять з метою поліпшення смакових властивостей та зменшення гіркоти. Метод полягає в ізоляції всієї розетки листків або її частини від дії сонячного світла.
Встановлено, що у результаті відбілювання у листках зменшується вміст хлорофілу та антоціанів, внутрішні листки набувають жовтого або світлого жовтувато-зеленого відтінку, стають хрумкими і мають ніжний смак. Окрім того методи відбілювання та їх тривалість зумовили значне зниження врожайності досліджуваних сортів цикорію салатного.
Ключові слова
цикорій салатний, ендивій, ескаріол, спосіб відбілювання, зв’язування листків, ковпак, урожайність, якість