Уманський НУС | сьогодні: 22.12.2024

Формування технологічних властивостей зерна сортів і ліній різних видів пшениць залежно від абіотичних і біотичних чинників

Автор(и) Герасимчук О.П., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології та переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Улянич І.Ф., аспірант, , Уманський національний університет садівництва
Воробйова Н.В., аспірант, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Агрономія
рік 2018 номер журналу Випуск №93. Частина 1
сторінки 80-95 індекс УДК 631.526.3–02:664.71–11:57.047
Індекс DOI 10.31395/2415-8240-2018-93-1-80-95 (Лінк)
Аннотація Встановлено, що технологічні властивості зерна сортів і ліній різних видів пшениць істотно залежать від абіотичних і біотичних чинників. Так, маса 1000 зерен змінюється від 38,1 до 54,4 г, натура – від 621 до 809 г/л, вміст клейковини становив 22,6–44,9 %, гідратаційна здатність клейковини знаходилась в межах від 161 до 233 % залежно від соту та лінії пшениці. Фракційний склад білка був також в широкому діапазоні залежно від сорту та лінії. Так, фракція гліадин + глютенін становила від 43 до 86 %, а лейкозин + глобулін – від 12 до 57 %, вміст крохмалю в зерні – від 55,1 до 68,7 %.
Ключові слова пшениця, маса 1000 зерен, натура, вміст клейковини, гідратаційна здатність, вміст крохмалю
Завантажити файл    (завантажень: 341)