Автор(и) |
Герасимчук О.П., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології та переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна Улянич І.Ф., аспірант, , Уманський національний університет садівництва Воробйова Н.В., аспірант, , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2018 | номер журналу | Випуск №93. Частина 1 |
сторінки | 80-95 | індекс УДК | 631.526.3–02:664.71–11:57.047 | Індекс DOI | 10.31395/2415-8240-2018-93-1-80-95 (Лінк) |
Аннотація | Встановлено, що технологічні властивості зерна сортів і ліній різних видів пшениць істотно залежать від абіотичних і біотичних чинників. Так, маса 1000 зерен змінюється від 38,1 до 54,4 г, натура – від 621 до 809 г/л, вміст клейковини становив 22,6–44,9 %, гідратаційна здатність клейковини знаходилась в межах від 161 до 233 % залежно від соту та лінії пшениці. Фракційний склад білка був також в широкому діапазоні залежно від сорту та лінії. Так, фракція гліадин + глютенін становила від 43 до 86 %, а лейкозин + глобулін – від 12 до 57 %, вміст крохмалю в зерні – від 55,1 до 68,7 %. | ||
Ключові слова | пшениця, маса 1000 зерен, натура, вміст клейковини, гідратаційна здатність, вміст крохмалю |