Автор(и) |
Смолій Л.В., кандидат економічних наук, , Уманський національний університет садівництва Смолій В. О., , , Уманський національний університет садівництва Діхтяренко Н. В., , , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Економіка | ||
рік | 2025 | номер журналу | Випуск 106 Частина 2 |
сторінки | 188-196 | індекс УДК | 339.564 : 338.45 + 330.35(477) | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-106-2-188-196 (Лінк) |
Аннотація | Проаналізовано структуру та динаміку технологічної спеціалізації агропродовольчого експорту України; результати показали стійке переважання сировини й від’ємні значення індексу технологічної складності, що поглиблює структурні диспропорції економіки. Виявлено технологічне відставання переробної ланки та залежність від зовнішніх шоків. На основі отриманих результатів сформовано систему інституційних, фінансових і регуляторних заходів, спрямованих на диверсифікацію експорту, поширення інноваційних технологій переробки, що уможливить довгострокове економічне зростання. | ||
Ключові слова | технологічна спеціалізація, агропродовольчий експорт, економічний розвиток, технологічна складність, диверсифікація |