YIELD AND SEED QUALITY OF MILLET DEPENDING ON HARVESTING FEATURES

Автор(и) Полторецький С.П., кандидат сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Полторецька Н.М., кандидат сільськогосподарських наук, ,
Яценко В. В., , ,
Полторецький Д. С., , ,
Бондарчук А. А., , , ННЦ "Інститут землеробства НААН"
Рубрика Агрономія
рік 2025 номер журналу Випуск 106 Частина 1
сторінки 616-624 індекс УДК 631.554:631.53.01:633.16
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2025-106-1-616-624 (Лінк)
Аннотація Дослідження з вивчення впливу особливостей збору врожаю насінницьких посівів проса посівного проведено впродовж 2023–2024 рр. у польовій сівозміні кафедри рослинництва Уманського національного університету за схемою трьохфакторного польового досліду за градації факторів: А (сорт) – Слобожанське і Лана; В (ступінь зрілості насіння) – воскова стиглість у верхній (контроль) і середній частинах волоті; С (спосіб збору врожаю) – однофазний; однофазний з десикацією і двофазний (контроль). Встановлено, що найвпливовішим чинником, що забезпечував найбільший збір урожаю насіннєвого матеріалу в обох досліджуваних сортів виявився вибір оптимального способу збору врожаю – частка впливу на рівні 35–38 %. Дещо меншим виявився вплив строку обмолоту валків – на рівні 23–31 %. Частка впливу інших факторів та їхні взаємодії виявилися менш істотними. Одержанню найвищої врожайності (3,36–3,95 і 3,28–3,83 т/га) сприяло використання однофазного збору врожаю у поєднанні з десикацією насінницьких посівів сортів проса посівного (Слобожанське і Лана) у фазу воскової стиглості зерна в середній частині волоті. Формуванню найвищого рівня інтегрованого показника якості сприяло використання однофазного збору врожаю у поєднанні з десикацією посівів обох сортів проса посівного у фазу воскової стиглості насіння в середній частині волоті.
Ключові слова просо, насіння, сорт, спосіб збору врожаю, ступінь зрілості, врожайність, посівні якості
Завантажити файл    (завантажень: 5)