Технологічні властивості та врожайність зерна пшениці озимої змінюються залежно від сорту, попередника та удобрення. Встановлено, що за врожайністю сорт Тронка переважає сорт Колос Миронівщини у 1,5–2,1 рази залежно від варіанту досліду. Маса 1000 зерен у сорту Колос Миронівщини була більшою порівняно з сортом Тронка. При цьому цей показник знижувався від застосування добрив за вирощування після конюшини і гороху завдяки поляганню посівів. Зерно пшениці озимої сорту тронка було крупнішим порівняно з сортом Колос Миронівщини. Вміст білка в зерні обох сортів був майже однаковим залежно від попередника. Проте застосування добрив було ефективніше за вирощування сорту Колос Миронівщини. У зерні сорту Тронка цей показник був на рівні 12,5–14,3 %, а в сорту Колос Миронівщини – 12,0–15,0 % залежно від удобрення.
Ключові слова
пшениця м’яка озима, сорт, попередник, удобрення, технологічні властивості