ТЕХНОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА РІЗНИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ

Автор(и) Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика
рік 2025 номер журналу Випуск 106 Частина 1
сторінки 162-178 індекс УДК 631.559+664.64.016]:633.111:631.526.3
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2025-106-1-162-178 (Лінк)
Аннотація Технологічні властивості та врожайність зерна пшениці озимої змінюються залежно від сорту, попередника та удобрення. Встановлено, що за врожайністю сорт Тронка переважає сорт Колос Миронівщини у 1,5–2,1 рази залежно від варіанту досліду. Маса 1000 зерен у сорту Колос Миронівщини була більшою порівняно з сортом Тронка. При цьому цей показник знижувався від застосування добрив за вирощування після конюшини і гороху завдяки поляганню посівів. Зерно пшениці озимої сорту тронка було крупнішим порівняно з сортом Колос Миронівщини. Вміст білка в зерні обох сортів був майже однаковим залежно від попередника. Проте застосування добрив було ефективніше за вирощування сорту Колос Миронівщини. У зерні сорту Тронка цей показник був на рівні 12,5–14,3 %, а в сорту Колос Миронівщини – 12,0–15,0 % залежно від удобрення.
Ключові слова пшениця м’яка озима, сорт, попередник, удобрення, технологічні властивості
Завантажити файл    (завантажень: 9)