Автор(и) |
Карпенко В. В., , , Уманський національний університет садівництва Заболотна А. В., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2025 | номер журналу | Випуск 106 Частина 1 |
сторінки | 602-608 | індекс УДК | 612.015.1:[633.11+633.14]:632.93 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-106-1-602-608 (Лінк) |
Аннотація | Наведено результати досліджень з впливу біологічних препаратів мікробного походження на ферментну активність тритикале озимого. Встановлено, що досліджувані препарати позитивно впливали на ферментну активність культури та її антиоксидантний стан. Високі показники ферментної активності було відмічено у фазі цвітіння за обприскування посівів Біозлаком 3,0 л/га на фоні передпосівної бактеризації насіння Меланорізом (1,0 л/т), де активність каталази перевищувала показники контрольного варіанту на 12,5 мкМоль розкладеного Н2О2/г сирої речовини за 1 хв., пероксидази – 17,3 мкМоль окисненого гваяколу/г сирої маси за 1 хв. та поліфенолоксидази – 15,3 мкМоль окисненої аскорбінової кислоти/г сирої маси за 1 хв. | ||
Ключові слова | ферментна активність, каталаза, пероксидаза, поліфенолоксидаза, біологічні препарати, тритикале озиме |