Автор(и) |
МОСТОВ’ЯК М. І., , , Уманський національний університет садівництва Смолій В. О., , , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Економіка | ||
рік | 2024 | номер журналу | Випуск 105 Частина 2 |
сторінки | 242-253 | індекс УДК | 339.56 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2024-105-2-242-253 (Лінк) |
Аннотація | У статті досліджено експортну спеціалізацію агропродовольчої продукції України з використанням індексів конкурентних переваг, диверсифікації та інших показників. Проаналізовано структуру експорту за укрупненими товарними групами, виявлено домінування сировинного сегмента, зокрема зернових культур та олій. Оцінено динаміку показників експортної спеціалізації, а також стратегічні можливості для її зростання через розвиток переробки та інновацій. Розглянуто ризики залежності від вузької товарної номенклатури; сформульовано рекомендації щодо диверсифікації експорту та зміцнення конкурентоспроможності на міжнародних ринках. | ||
Ключові слова | експорт, агропродовольча продукція, спеціалізація експорту, диверсифікація експорту, агропродовольчий сектор, порівняльні переваги. |