Уманський НУС | сьогодні: 22.12.2024

МОНІТОРИНГ ВИРОБНИЦТВА GLYCINE MAX (L.) MERR. В СВІТІ

Автор(и) Крикун С. П., , , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Агрономія
рік 2024 номер журналу Випуск 105 Частина 1
сторінки 126-137 індекс УДК 633.34:338.3-027.511
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2024-105-1-126-137 (Лінк)
Аннотація У статті наведено результати аналітичного огляду виробництва сої в світі та сортові ресурси в Україні. Базовим компонентом будь-якої технології вирощування сільськогосподарських культур є сорт або гібрид. Сортові ресурси – пріоритетний напрям держави, які являють собою результат інтелектуальної діяльності низки категорій населення. Сортимент сої в Україні великий – 339 сортів різного походження, груп стиглості та якості. Однак, частка сортів української селекції значна – 135 сортів або 40 %, що підтверджує ефективність селекційної роботи українських селекціонерів. Для ефективного господарювання в галузі автором проведено аналітичний огляд історії використання і нарощування виробництва сої в глобальному масштабі.
Ключові слова соя, Реєстр сортів, група стиглості, урожайність виробництво, площі
Завантажити файл    (завантажень: 13)