У статті наведено результати аналітичного огляду виробництва сої в світі та сортові ресурси в Україні. Базовим компонентом будь-якої технології вирощування сільськогосподарських культур є сорт або гібрид. Сортові ресурси – пріоритетний напрям держави, які являють собою результат інтелектуальної діяльності низки категорій населення. Сортимент сої в Україні великий – 339 сортів різного походження, груп стиглості та якості. Однак, частка сортів української селекції значна – 135 сортів або 40 %, що підтверджує ефективність селекційної роботи українських селекціонерів. Для ефективного господарювання в галузі автором проведено аналітичний огляд історії використання і нарощування виробництва сої в глобальному масштабі.
Ключові слова
соя, Реєстр сортів, група стиглості, урожайність виробництво, площі