| Автор(и) |
Чернега І. І., доктор економічних наук, , Уманський національний університет садівництва Тимчук С.В., кандидат економічних наук, , Уманський національний університет садівництва Соколюк С. Ю., доктор економічних наук, , Уманський національний університет садівництва Цимбалюк Ю. А., кандидат економічних наук, , Уманський національний університет садівництва Гайдай І. В., , , Уманський національний університет садівництва Кірбай Т. В., , , Уманський національний університет |
||
|---|---|---|---|
| Рубрика | Економіка | ||
| рік | 2025 | номер журналу | Випуск 107 Частина 2 |
| сторінки | 76-86 | індекс УДК | 338.48-44:663.2:640.4 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-107-2-76-86 (Лінк) |
| Аннотація | У статті досліджено інтеграцію торговельної діяльності виноробних підприємств у туристичну інфраструктуру ресторанного типу як чинник підвищення конкурентоспроможності та сталого розвитку галузі. Проаналізовано сучасні тенденції винного ринку України, вплив цифровізації та євроінтеграційних процесів на його трансформацію. Розкрито роль енотуризму, гастрономічних практик і крафтових продуктів у формуванні туристично-ресторанних кластерів. Визначено економічні та маркетингові переваги синергії виноробства й гостинності. Запропоновано напрями стратегічної співпраці між виноробними господарствами, HoReCa-сектором і локальними громадами. | ||
| Ключові слова | торговельна діяльність, виробництво вина, туристична інфраструктура, ресторанний бізнес, інтеграція, винний туризм, HoReCa | ||