| Автор(и) |
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна Войтовська В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН |
||
|---|---|---|---|
| Рубрика | Агрономія | ||
| рік | 2025 | номер журналу | Випуск 107 Частина 1 |
| сторінки | 593-598 | індекс УДК | 577.1:664.34:633.34]:664.3.033 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-107-1-593-598 (Лінк) |
| Аннотація | Встановлено, що в складі нерафінованої та рафінованої олії соєвої найбільше містилось ПНЖК – 52,1–57,3 %. При цьому в складі ПНЖК основною жирною кислотою є лінолева – 50,3–50,9 %. Вміст ліноленової кислоти становив 1,24 % у нерафінованій та 7,0 % у рафінованій олії. Частка МНЖ становила 22,8–28,9 %. У складі МНЖК найбільшу частку займала олеїнова жирна кислота – 22,6–28,5 %. Найменшою була група НЖК – 14,8–15,2 %. Основною жирною кислотою є пальмітинова – 10,2–10,6 %. Вміст інших жирних кислот був у незначній кількості. У складі гідрогенізованої олії найбільше містилось НЖК – 94,0 %. У складі яких вміст стеаринової кислоти був найвищим – 83,1 %. Незначним був вміст пальмітинової кислоти – 10,0 %. | ||
| Ключові слова | соєва олія, рафінована, нерафінована, гідрогенізована олія, інтегральний скор, жирна кислота | ||