ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ НЕКРІПЛЕНИХ ВИН З ЯГІД ПОРІЧКИ ЧЕРВОНОЇ

Автор(и) Токар А.Ю., доктор сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва
Гайдай І. В., , , Уманський національний університет садівництва
Литовченко О. М., доктор технічних наук, , Інститут садівництва НААН України
Войцехівський В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Національний університет біоресурсів і природокористування України
Рубрика
рік 2025 номер журналу Випуск 107 Частина 1
сторінки 122-134 індекс УДК 663.3
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2025-107-1-122-134 (Лінк)
Аннотація Плоди порічки червоної сорту Ласуня накопичують у середньому 5,9 % цукрів і 2,17 % титрованих кислот, середньо багаті на аскорбінову кислоту (58,8 мг у 100 г) та фенольні речовини (337,5 мг у 100 г). Технологія приготування некріплених плодово-ягідних вин передбачає додавання води і цукру для забезпечення кондиційності напоїв, що зумовлює зниження вмісту біологічно активних інгредієнтів, які визначають фізіологічну цінність порічкових вин. У винах з червоної порічки сорту Ласуня зберігається у середньому 23,1 % аскорбінової кислоти і 24 % – фенольних речовин від вмісту у сировині.
Ключові слова порічка червона, бродіння, некріплене вино, фенольні речовини, аскорбінова кислота
Завантажити файл    (завантажень: 1)