| Автор(и) |
Токар А.Ю., доктор сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва Гайдай І. В., , , Уманський національний університет садівництва Литовченко О. М., доктор технічних наук, , Інститут садівництва НААН України Войцехівський В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Національний університет біоресурсів і природокористування України |
||
|---|---|---|---|
| Рубрика | |||
| рік | 2025 | номер журналу | Випуск 107 Частина 1 |
| сторінки | 122-134 | індекс УДК | 663.3 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-107-1-122-134 (Лінк) |
| Аннотація | Плоди порічки червоної сорту Ласуня накопичують у середньому 5,9 % цукрів і 2,17 % титрованих кислот, середньо багаті на аскорбінову кислоту (58,8 мг у 100 г) та фенольні речовини (337,5 мг у 100 г). Технологія приготування некріплених плодово-ягідних вин передбачає додавання води і цукру для забезпечення кондиційності напоїв, що зумовлює зниження вмісту біологічно активних інгредієнтів, які визначають фізіологічну цінність порічкових вин. У винах з червоної порічки сорту Ласуня зберігається у середньому 23,1 % аскорбінової кислоти і 24 % – фенольних речовин від вмісту у сировині. | ||
| Ключові слова | порічка червона, бродіння, некріплене вино, фенольні речовини, аскорбінова кислота | ||