Автор(и) |
Расевич В. В., , , Шагурська Н. В., , , Черкаська державна сільськогосподарська дослідна станція ННЦ «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України» Білоножко В. Я., доктор сільськогосподарських наук, Професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького Полторецький С.П., кандидат сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва, Уманський національний університет садівництва, Україна |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2025 | номер журналу | Випуск 106 Частина 1 |
сторінки | 330-341 | індекс УДК | 631.51:631.8]:633.1–027.236(477.4) | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-106-1-330-341 (Лінк) |
Аннотація | Проаналізовано закономірності впливу доз добрив на показники продуктивності ярих зернових культур за різних систем обробітку ґрунту для умов центрального Лісостепу України. Встановлено залежність за зниженням урожайності ярих зернових культур (пшениця і ячмінь): оранка, поверхневий обробіток, No-till по оранці, No-till по поверхневому обробітку ґрунту. Формуванню найвищого рівня врожайності сприяло використання оранки на глибину 22–25 см – 4,76 т/га (пшениця яра) і 4,11 т/га (ячмінь ярий), або на 0,23–1,15 і 0,12–0,55 т/га відповідно вище інших варіантів обробітку ґрунту. Внесення мінеральних добрив за всіх варіантів обробітку ґрунту мало позитивний вплив на формування рівня врожайності – істотний приріст урожайності був на рівні 0,48–0,50 (пшениця яра) і 0,42–0,54 т/га (ячмінь ярий). Найбільш економічно доцільним виявилося внесення мінеральних добрив нормою N45P45K45. В середньому по досліду частка впливу досліджуваних факторів на врожайність досліджуваних ярих зернових культур становила – обробіток ґрунту (фактор А) – 21–23 %, удобрення (фактор В) – 16–18 %, а взаємодія факторів – 58–61 %. | ||
Ключові слова | пшениця яра, ячмінь ярий, обробіток ґрунту, удобрення, урожайність |