Автор(и) |
Бабій М. М., , , Уманський національний університет садівництва Діордієва І. П., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2025 | номер журналу | Випуск 106 Частина 1 |
сторінки | 66-73 | індекс УДК | 633.11 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-106-1-66-73 (Лінк) |
Аннотація | У дослідженнях 2023–2024 рр. проаналізовано урожайність і якість зерна зразків пшениці м’якої озимої, що створені за участю пшениці спельта озимої в умовах Уманського НУС. Встановлено істотне збільшення показників якості зерна (вміст в зерні білка, клейковини, сила борошна, седиментація, твердість зерна) у 10 досліджуваних зразків, врожайності – у двох. Виділено зразки 84/22 і 94/22, що вдало поєднують високу врожайність (6,40–6,62 т/га) і якість зерна (вміст в зерні білка 14,4–14,8 %, клейковини 30,4–31,2 %, сила борошна 310–320 о. а.). | ||
Ключові слова | пшениця, зразок, вміст білка, вміст клейковини, сила борошна, твердість зерна, врожайність |