УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ЗЕРНА ЗРАЗКІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ, СТВОРЕНИХ ЗА ГІБРИДИЗАЦІЇ TRITICUM AESTIVUM L. × TRITICUM SPELTA L.

Автор(и) Бабій М. М., , , Уманський національний університет садівництва
Діордієва І. П., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Агрономія
рік 2025 номер журналу Випуск 106 Частина 1
сторінки 66-73 індекс УДК 633.11
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2025-106-1-66-73 (Лінк)
Аннотація У дослідженнях 2023–2024 рр. проаналізовано урожайність і якість зерна зразків пшениці м’якої озимої, що створені за участю пшениці спельта озимої в умовах Уманського НУС. Встановлено істотне збільшення показників якості зерна (вміст в зерні білка, клейковини, сила борошна, седиментація, твердість зерна) у 10 досліджуваних зразків, врожайності – у двох. Виділено зразки 84/22 і 94/22, що вдало поєднують високу врожайність (6,40–6,62 т/га) і якість зерна (вміст в зерні білка 14,4–14,8 %, клейковини 30,4–31,2 %, сила борошна 310–320 о. а.).
Ключові слова пшениця, зразок, вміст білка, вміст клейковини, сила борошна, твердість зерна, врожайність
Завантажити файл    (завантажень: 10)