Автор(и) |
Приходько В. О., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва Войтовська В.І., кандидат сільськогосподарських наук, , Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН Новікова Т. П., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський державний педагогічний університет ім. П. Тичини Климович Н.М., , , Уманський національний університет садівництва |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2025 | номер журналу | Випуск 106 Частина 1 |
сторінки | 466-476 | індекс УДК | 633.35:577.1:664.7 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-106-1-466-476 (Лінк) |
Аннотація | Проведено порівняльну оцінку насіння різних сортів чини посівної (Lathyrus sativus L.) за основними показниками: енергією проростання, схожістю, масою 1000 насінин, вмістом білка, тривалістю розварювання та смаковими властивостями. Сорти Білянка, Сподіванка та Іволга мали найвищу енергію проростання (92–93 %) і схожість (96–98 %), при середніх значеннях відповідно 84,14 % та 94,14 %. Маса 1000 насінин варіювала в межах 205–220 г, найвищі показники зафіксовано у Сподіванки (220 г) та Іволги (215 г). | ||
Ключові слова | енергія проростання, схожість, білок, тривалість розварювання, смак |