Автор(и) |
Кононенко Л. М., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва Вишинський А. В., , , |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Агрономія | ||
рік | 2025 | номер журналу | Випуск 106 Частина 1 |
сторінки | 134-145 | індекс УДК | 633.22:543.8:664.8 | Індекс DOI | 10.32782/2415-8240-2025-106-1-134-145 (Лінк) |
Аннотація | Досліджено морфофізіологічні, біохімічні і технологічні властивості насіння сочевиці залежно від виду. Встановлено, що чорна сочевиця має найбільший вміст білка (26,1 ± 1,4 %). Найвищий рівень клітковини виявлений у коричневій сочевиці (10,3 ± 0,6 %), що визначає її щільну оболонку. Чорна сочевиця має найвищий рівень антоціанів (1,8 ± 0,1 мг/г). Коричнева сочевиця містить найбільше фенольних сполук (6,1 ± 0,3 мг GAE/г) і флаваноїдів (3,0 ± 0,2 мг QE/г). Жовта сочевиця має найвищий вміст крохмалю (53,1 ± 2,6 %), що забезпечує її м’якість після варіння. Зелена сочевиця має найбільшу масу 1000 насінин (55,2 ± 2,3 г), що полегшує її механічну обробку. Червона сочевиця має найменший час приготування (18,3 ± 1,0 хв). Водопоглинальна здатність червоної сочевиці (125,8 ± 5,2 %) є найвищою, що сприяє її швидкому розварюванню. | ||
Ключові слова | оболонка, якісні показники, оболонка, елементи, вміст |