Уманський НУС | сьогодні: 15.04.2024

DIGITALIZATION OF THE MONETARY SYSTEM: INSTITUTIONAL AND REGULATORY ASPECTS

Автор(и) Непочатенко О.О., доктор економічних наук, професор, ректор Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва
Бечко П. К., кандидат економічних наук, , Уманський національний університет садівництва
Бондаренко Н. В., кандидат економічних наук, , Уманський національний університет садівництва
Пташник С. А., кандидат економічних наук, , Уманський національний університет садівництва
Пономаренко О. В., , , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Економіка
рік 2023 номер журналу Випуск 102 Частина 2
сторінки 7-16 індекс УДК 001:336.77
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2023-102-2-7-16 (Лінк)
Аннотація За сучасних умов грошово-кредитні системи всіх країн світу схильні до трансформації, обумовленої впровадженням і розповсюдженням цифрових технологій, систем та інструментів. Структурні зміни зачіпають усі її рівні: технологічний, організаційний та інституційний. Важливе значення при цифровізації грошово-кредитної системи має дослідження сутності цифрового інститут та інституційного регулятивного середовища цифрової екосистеми. В статті досліджено вплив процесу діджиталізації на інституційну структуру світової грошово-кредитної системи, яка трансформується у використання цифрових технологій, появу нових гравців та проблем на фінансовому ринку, а також питань, пов'язаних із запровадженням цифрових валют та можливими змінами в регулятивному інструментарії грошово-кредитної політики.
Ключові слова цифровізація, цифровий інвестиційно-фінансовий простір, регулювання, екосистеми, цифрові валюти центральних банків, пропорційне регулювання.
Завантажити файл    (завантажень: 131)