Уманський НУС | сьогодні: 12.04.2024

ГУСТОТА СТОЯННЯ РОСЛИН ГІРЧИЦІ ЗАЛЕЖНО ВІД ЛАБОРАТОРНОЇ І ПОЛЬОВОЇ СХОЖОСТІ НАСІННЯ

Автор(и) Миколайко І. І., кандидат біологічних наук, , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини
Рубрика Агрономія
рік 2023 номер журналу Випуск 103 Частина 1
сторінки 264-272 індекс УДК 633.852:631.524
Індекс DOI 10.32782/2415-8240-2023-103-1-264-272 (Лінк)
Аннотація У статті наведено результати дослідження щодо впливу лабораторної схожості насіння гірчиці на його польову схожість та густоту стояння рослин. Встановлено, що польова схожість насіння залежала як від лабораторної схожості, так і від сортових особливостей. У середньому за три роки достовірно вищою лабораторна і польова схожість була насіння гірчиці білої сортів Ослава та Аріадра, порівняно з іншими сортами і становила, відповідно – 89,6 і 93 % та 89 і 94 %. Одним з факторів, що впливає на польову схожість та густоту стояння рослин є лабораторна схожість насіння. За однакової норми висіву насіння 150 тис. шт/га за найвищої польової схожості гірчиці білої сортів Ослава та Аріадна отримано достовірно вищу густоту рослин цих сортів, яка становила в середньому за три роки, відповідно – 136,8 тис/га та 135,3 тис/га. Найменша густота рослин – 123,1 тис/га була гірчиці чорної сорту Царівна Півночі, що зумовлено істотно меншою як лабораторною схожістю, так і польовою схожістю насіння. Дослідження факторів, які впливали на густоту рослин виявлено, що найбільшим був вплив фактору «сорт» – 46,6 %, та фактору «умови вирощування» – 43,5 %.
Ключові слова якість насіння, сортові особливості, коефіцієнт кореляції, частка впливу факторів
Завантажити файл    (завантажень: 66)